Investigació Canyera

INVESTIGACIÓ CANYERA som un grup d’arquitectes que treballem al voltant de les fibres vegetals, especialment amb la Canya comú (Arundo Donax). Treballant els materials tant des del punt de vista de l’arquitectura tradicional i vernàcula com des del de l’experimentació.

Aquest projecte està impulsat per VOLTES COOPERATIVA D’ARQUITECTURA SCCL especialitzats en bioconstrucció, rehabilitació, urbanisme inclusiu, sostenibilitat, participació ciutadana.

En aquest sentit hem realitzat i seguim realitzant recerca en l’àmbit de les estructures de canya, realitzant assajos i analitzant-ne els resultats en diverses investigacions algunes d’elles publicadesa la revista EcoHabitar,a Quaderns d’estructuristes de Catalunya i el llibre “El uso de la caña en la arquitectura tradicional”. També junt amb el consultor estructurista Oriol Palou, hem experimentat amb la canya com a reforç estructural en forjats i altres aplicacions.

El nostre treball avarca també la recuperació de l’ofici perdut del “canyisser” o “encañizador” o “cañicero”. És mitjançant el contacte amb persones que han treballat en l’àmbit de la construcció i la cistelleria que anem ampliant els nostres coneixements amb la intenció de millorar l’aplicació de la canya que realitzem i poder implantar-la a la construcció tant de nova planta com a la restauració.

Finalment, la ferma convicció en la bioconstrucció i i el respecte per la natura com única via possible per la vida a la Terra, ens porten a difondre aquest material i les seves diverses tècniques mitjançant tallers, xerrades i construccions col·lectives que ajudin a empoderar les persones cap a la l’Auto-construcció i l’explotació de recursos sostenibles.

Aquesta aventura hauria estat impossible sense l’impuls inicial del col·lectiu Canya Viva, l’associació ESFA, i professionals i professors com Jordi Maristany, Rabindranath Andújar, Juan Ramon Rossell, Montserrat Bosch i moltes altres que ens han donat la oportunitat de compartir amb elles els seus espais i il·lusions.

voltes_17-065 (8)

“I si algú em demana: – En Muntaner, quin és l’exemple de la de mata de jonc? – , jo li respondré que la mata de jonc té una força que, si tota la mata lligueu ben fort amb una corda, i tota la voleu arrencar ensems, us dic que deu homes, per molt que estirin, no l’arrencaran, encara que alguns més s’hi posessin; i, si en traieu la corda, de jonc en jonc l’arrencarà tota un minyó de vuit anys, que ni un jonc no hi quedarà. E així seria d’aquests tres reis, que si entre ells hi havia devision neguna ne discòrdia, ço que Déus no vulla, fèts compte que han de tals veïns que pensarien de consumar la un ab l’altre. Per que és mester que d’aquest pas se guarden ; que mentre tots tres sien d’una volença, no temen tot l’altre poder del món, ans així com davant vos he dit, seran tots temps sobirans a llurs enemics.”

Ramon Muntaner a la seva Crònica (1328)

 

 

2 responses to “Investigació Canyera

  1. Bon dia,
    treballo amb bambú i vaig tenir noticies vostres a rel del passat Jiwapop. M’interessaria poder tenir alguns estudis de resistencia de les fibres en vertical, de diferents varietas de bambú. Si us proporciono les diferents canyes, vosaltres m’ho podrieu fer? Quin cost aproximat podria tenir, per cada varietat? Gràcies.
    Podeu contactar amb mi en el 606331573 (Quim).

Els comentaris estan tancats.